Mi fán terem a cserkészet?

A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül. A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több, mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak. A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organziation of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja. A Magyar Cserkészszövetség 300 csapatában körülbelül 8000 cserkész tevékenykedik, az ország minden megyéjében. A mai napig fontos szerepet játszik az ifjúság nevelő munkájának életében, s sok gyereknek ad szabadidős programot, közösséget, elköteleződést.


Mi a cserkészet lényege?

Cselekedve tanulás
Elköteleződés (fogadalom és törvények)
Részvétel az értelmes és hasznos programokon
Kisközösségi (őrsi) rendszer
Életforma
Szeretni és szolgálni a magyarságot

A cserkész legyen emberebb ember, magyarabb magyar!  (Teleki Pál)


Hogyan valósul meg az ifjúságnevelés?

A nevelői munkánkat korosztályokban végezzük, amelyek a következők:

Korosztály   Életkor Nyakkendőszín
 Kiscserkész   7-10 év "kockás"
 Cserkész 11-14 év zöld
 Kósza 15-17 évzöld 
 Vándor18-24 év  szürke
Öregcserkész 30+ barna

Ahogyan itt is látszik a cserkészek nyakkendőt hordanak, amelyeket különböző próbákon lehet elnyerni. Mik azok az őrsök, hogy épül fel egy cserkészcsapat? Egy cserkészőrs 4-10 főből álló azonos korú, azonos nemű álló közösség. Az őrs élén egy őrsvezető áll, aki azonos nemű, de idősebb cserkész. Az őrsvezető vezeti be a gyerekeket a cserkészet kalandos világába, s általa lesznek ízig-vérig cserkésszé. Az őrs tagjai rendszeresen, hetente találkoznak egymással, ezt őrsgyűlésnek nevezzük. Ezeken az őrsgyűléseken észrevétlenül sok játék között szerzik meg az ismereteiket, amelyeket a táborban, vagy a programokon kipróbálhatnak. 2-4 őrs alkotja a cserkészrajt, aminek tagjai közel azonos korú cserkészek. A raj élén rajvezető áll, aki minden esetben felnőtt vezető. Ő tudja a rábízott cserkészeinek igényeit, s tudja mitől fejlődhetnek ezek a cserkészek a legjobban. A rajnak is vannak gyűlései, amik másfél-kéthavonta követik egymást. Összességében 20-30 cserkész alkot egy rajt, akik együtt kirándulnak, portyáznak, járnak programokra. Több raj alkot egy cserkészcsapatot, amelynek feje a csapatparancsnok, de besegítenek neki a csapat vezetői és helyettesei. A csapat közösen szervez táborokat, túrákat, versenyeket, megemlékezéseket.


Milyen programokat csinálnak a cserkészek?

 1. Táborokba mennek
 2. Kirándulnak
 3. Számháborúkat szerveznek
 4. Néptáncolnak, népi játékokat játszanak
 5. Kézműveskednek
 6. Túlélési praktikákat sajátítanak el (tűzgyújtás, csomózás)
 7. Fejlesztik képességeiket (főzés, elsősegély)
 8. Cserkészjátékokat játszanak, métáznak
 9. Tanulnak, bővítik ismereteiket
 10. Sportolnak (barlangászás, hegymászás, kerékpározás, vízi sportok
 11. Istentiszteletre/misére járnak
 12. Nyaranta a táborban tábortüzet gyújtanak
 13. Összegezve: Közösségben vannak egymással.

Hogyan jelentkezhetsz a csapatunkba?

Ha ebből a programokból csak egy is tetszik neked, akkor ne habozz, és töltsd ki a csatlakozó kérdőívünket itt, és ha a Fasori Gimnáziumba jársz, akkor keresd Stevens Ábelt (11/b) vagy Pálinkás Balázst(11/b)! Ne félj megkeresni őket, mert örömmel fogják venni, ha szeretnél cserkész lenni. Ők is voltak ötödikesek :)